Το βουνό

Στα αρχαία χρόνια, η Γκιώνα ονομαζόταν Ασέληνα Όρη, επειδή πολλά σημεία της ήταν εντελώς σκοτεινά. Ο μύθος λέει ότι η θεά Σελήνη συναντούσε κρυφά στις σπηλιές της Γκιώνας τον αγαπημένο τη Ενδυμίωνα στον οποίο ο Δίας χάρισε τον αιώνιο ύπνο ώστε να διατηρηθεί η ομορφιά και η νεότητά του για χάρη της θεάς.

Το βουνό

Η Γκιώνα έχει πάρα πολλά αναρριχητικά πεδία για τους λάτρεις του αθλητισμού. Εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, ακριβώς πάνω από το χωριό Συκέα. Κοντά στο χωριό Συκέα υπάρχει και το ωραιότατο σπήλαιο Ζωοδόχος Πηγή ( Αρσαλή ) με εντυπωσιακό διάκοσμο.

Το καταφύγιο

Πρόσβαση:
1. Aπό το χωριό Βίνιανη υψόμ.: 520μ., πεζοπορία 6 ώρες περίπου (ανάβαση από την χαράδρα της Pεκάς). 2. Aπό το χωριό Kαλοσκοπή: α) Πεζοπορία: 5 ώρες περίπου β) Oδικώς (μόνο το καλοκαίρι): 22 χλμ. χωματόδρομος και από εκεί 20 λεπτά πεζοπορία.

Το καταφύγιο

Ιδρυτής: Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ) Ονομασία: Γρηγόρης Περδίκης Ημ. Εγκαινίων: 20/09/1959 Υψόμετρο: 1850 μέτρα Χωρητικότητα: 20 άτομα Φωτισμός: Λάμπες υγραερίου Θέρμανση: Τζάκι και δυο ξυλόσομπες Υδροδότηση: Τρεχούμενο πόσιμο νερό πηγής Κουζίνα: Οργανωμένη, με πετρογκάζ και βασικά σκεύη.

Το καταφύγιο

Το καταφύγιο της Γκιώνας είναι το μοναδικό στο βουνό, χτισμένο στη Λάκκα Καρβούνη, σε ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο. Τα τελευταία χρόνια, ο Π.Ο.Α. βρίσκεται σε μια συστηματική, δύσκολη και δαπανηρή προσπάθεια ανακαίνισής του, καθώς το καταφύγιο απέχει αρκετά από τον κοντινότερο χωματόδρομο, οπότε τα υλικά πρέπει να μεταφέρονται με τα χέρια.

Τα παλιά κουφώματα

Στα παλιά κουφώματα ήταν εμφανή τα σημάδια της φθοράς και της έλλειψης μόνωσης. Μέσα από τις χαραμάδες περνούσε παγωμένος αέρας. Με τις χιονοθύελλες έμπαινε μέχρι και χιόνι. Ήταν πολύ δύσκολο να ζεσταθεί ο χώρος. Παρά τη σόμπα και το τζάκι η θερμοκρασία κυμαινόταν πάντα σε μονοψήφια νούμερα.

Η μεταφορά και οι εργασίες

Οι εθελοντές έφτασαν οδικώς όσο πιο κοντά γινόταν στο καταφύγιο. Ύστερα συνέχισαν με τα πόδια μεταφέροντας όλα τα υλικά. Το βάρος ήταν τεράστιο και ο χρόνος λίγος.

Η μεταφορά και οι εργασίες

Σε τόσο ακραίες συνθήκες, οι εργασίες τοποθέτησης έπρεπε να γίνουν άψογα. Οι επαγγελματίες έπρεπε να δώσουν τον καλύτερό εαυτό τους για να αποδώσει τα μέγιστα η σειρά υβριδικών κουφωμάτων Europa 5500 Hybrid εξασφαλίζοντας ζέστη και καλή ποιότητα διαμονής στους επισκέπτες.

Η πρόκληση του χρόνου

Η αντικατάσταση κουφωμάτων έπρεπε να γίνει μέσα σε λίγες ώρες, με το φως της ημέρας, καθώς στο καταφύγιο δεν έχει ρεύμα. Οι εθελοντές έπρεπε να έχουν προλάβει να φτάσουν στα αυτοκίνητα πριν νυχτώσει.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή

Σε ειδική τελετή, ο Πρόεδρος του ΠΟΑ, Τάσος Βάσσος παρέδωσε τιμητική πλακέτα στο διευθύνοντα σύμβουλο της Europa Ονίκ Παλατζιάν.

Δείτε τον καιρό στην Γκιώνα